Są grupy żywności, które powodują, że samo patrzenie na nie powoduje przybieranie na wadze. Na szczęście są też takie dzięki którym nasze ciało może zmienić się na korzyść i o tych napiszemy w tym artykule.
Naukowcy wyodrębnili pięć grup żywności, które zaliczyli do ułatwiających odchudzanie. Dzięki spożywaniu żywności z tych grup nasz organizm będzie tryskał energią a ciało przejdzie pozytywną metamorfozę. Ponadto dzięki właściwemu odżywianiu przedłużymy sobie życie. Sekret tkwi w magicznym słowie „MUFA” – zdrowy tłuszcz!
Dla starożytnych Greków oliwki były cenne niczym złoto, dla Azteków czekolada była świętością. Migdały były skarbem dla faraonów a awokado przez wieki symbolizowało płodność. Starożytni nie mogli bez nich żyć, ale nie są to tylko fakty historyczne. Wymieniona oliwa, migdały, czekolada i awokado posiadają niespotykane właściwości niezwykle korzystne dla naszego zdrowia. Zostały zaklasyfikowane do grupy kwasów tłuszczowych jednonienasyconych (znanych również pod nazwą MUFA). Kwasy te chronią nas przed wieloma chorobami, a według najnowszych badań pomagają stracić zbędne kilogramy, zwłaszcza odłożone w okolicy brzucha i bioder. Dlatego właśnie dieta oparta o spożywanie wymienionych składników nosi nazwę „Dieta na płaski brzuch”. Nie jest to dokładnie dieta w normalnym tego słowa znaczeniu, ale raczej pewien styl odżywiania, w którym duże znaczenie ma jakość spożywanych produktów. W diecie wyróżniamy pięć głównych kategorii:
- Oleje;
- Orzechy i nasiona;
- Oliwki;
- Awokado;
- Czekolada.
Jedzenie czy dodawanie do każdego posiłku wymienionych powyżej składników pomoże zredukować zapasy niebezpiecznego tłuszczu w okolicy brzucha. Przy jednoczesnym kontrolowaniu zjadanych kalorii stracimy nie tylko zbędne centymetry ale także kilogramy. Dodatkowym ułatwieniem jest to, iż praktycznie można dodawać je do wszystkiego od przystawek poprzez dania główne, desery i dodatki do dań.
Dzienna porcja powinna zawierać dużą dawkę MUFA, ale nie może przekraczać 400 kcl. Tyle wystarczy by łatwo kontrolować uczucie głodu oraz podnieść poziom energii bez przekraczania dziennego zapotrzebowania. Należy jednocześnie pamiętać o swoim dziennym zapotrzebowaniu na kcl w zalezności od wykonywanej pracy i trybu życia. Wybierając taki sposób odżywiania się można łatwo zaplanować posiłki i nawet jeśli nie postępujemy dokładnie zgodnie z dietą to spożywając produkty z zalecanych grup ofiarujemy swojemu organizmowi nieocenioną przysługę.
OLEJE:
Wybierz odpowiedni dla siebie: olej oliwny, olej arachidowy, sos Pesto, olej sezamowy, olej sojowy, olej słonecznikowy, olej z orzechów włoskich.
Używaj ich do: smażenia, pieczenia, sos Pesto rozprowadź na kanapkach, dodatek do zup, do grillowania, makaronu, dodawaj olej z orzechów włoskich lub olej oliwny do marynat, a przede wszystkim używaj ich do wszelkiego rodzaju sałatek i surówek.
ORZECHY I NASIONA
Do tej grupy zaliczamy: migdały, masło migdałowe, orzechy brazylijskie, masło orzechowe, orzechy nerkowca, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nasiona słonecznika, pistacje, suszone ziarna dyni, ziarna sezamu.
Jedz je jako przekąski. Staraj się nie przekraczać 15-20 szt. – pistacje migdały. Dodawaj je do sałatek płatków śniadaniowych. Używaj ich do pieczenia np. ziarna sezamu do ryby czy kurczaka. Smaruj masłem orzechowym chleb, krakersy lub owce np. połówki jabłka. Można dodawać je do zup i sosów np. zmielone. Optymalny dodatek do potraw to 2 małe łyżeczki.
AVOCADO
Dodawaj avocado do sałatek, podawaj jako przystawkę, możesz pokroić na plastry. Możesz zetrzeć avocado na papkę, dodać soku z cytryny, lekko posolić, dodać pieprzu i podawać jako dodatek do chipsów. Zastosowanie jest ograniczone tylko przez Twoje pomysły.
OLIWKI
Używaj ich jako przekąski. Podawaj jako dodatek do sałatek, pizzy. Dodawaj pokrojone plasterki do kanapek i szaszłyków. Dodawaj do nadzienia podczas przygotowywania kurczaków, roladek z filetów.
CZEKOLADA
Najlepsza jest gorzka. Pomimo swoich zalet pamiętaj aby nie pochłaniać jej bez ograniczenia.
Możesz delektować się pojedynczymi tabliczkami. Używać jej w postaci wiórków np. do deserów. Przygotowywać polewę do ciast.
Wszystkie składniki, które zostały wymienione mają w swoim składzie substancje, które w naturalny sposób pomagają zrzucić kilogramy i stracić zbędne centymetry. Jednak musimy pamiętać jakie jest nasze dzienne zapotrzebowanie (w zależności od wykonywanej pracy) na składniki odżywcze i nie nalezy ich przekraczać. Żadna dieta nie będzie skuteczna jeśli nastawimy się tylko na jakość a zapomnimy o ilości. Tylko optymalne połączenie pozwoli nam na zachowanie dobrej sylwetki i kondycji przez długie lata.