Powinnaś zwrócić uwagę nie tylko na to, ile jesz, ale także na to, co składa się na twoje codzienne posiłki. Ma to duże znaczenie w pozbyciu się "skórki pomarańczowej".
Koniecznie odstaw tłuszcze zwierzęce (słoninę, smalec, boczek), cukier, wieprzowinę i tłuste wędliny, a także produkty przetwarzane – z puszek oraz torebek. Rozsmakuj się w owocach, warzywach i rybach. Jedz często i mało, najlepiej pięć razy dziennie – najwięcej rano na pierwsze śniadanie, najmniej wieczorem, ale nie później niż o godzinie 18.00. Pij dwa litry niegazowanej wody mineralnej. Butelkę z nią najlepiej mieć przy sobie przez cały dzień.
Oprócz chudego mięsa, ryb, warzyw i owoców jedz pełnoziarniste pieczywo, kiełki, brązowy ryż, kasze, odtłuszczone mleko, jogurty i kefiry, chudy biały ser, ryżowe krakersy, popcorn (ale bez soli). Pij herbatki owocowe i ziołowe oraz soki owocowe (bez cukru) i warzywne.
Jak przyrządzać posiłki?
Chude mięso powinno być pieczone w folii aluminiowej lub grillowane. Unikaj smażenia w tłuszczu. Potrawy można doprawiać ziołami, ale delikatnie, gdyż ich nadmierne ilości pobudzają apetyt. Nie przesadzaj a solą i Vegetą, ponieważ zatrzymują wodę w organizmie. Możesz stosować inne przyprawy, by potrawy były smaczniejsze (np. sos sojowy czy worcester mają mało kalorii, ale dużo soli), lecz ich ilość powinna być niewielka. Również jak najmniej słódź.
PONIEDZIAŁEK
Śniadanie: 100g półtłustego twarożku ze szczypiorkiem, pomidor, kromka chleba cienko posmarowana masłem.
Drugie śniadanie: Duży pojemnik chudego biojogurtu, kiwi.
Obiad: 200g pieczonej cielęciny, dwa średnie ziemniaki, 200g gotowanej marchewki z groszkiem.
Podwieczorek: Szklanka kompotu ze słodzikiem lub pomarańcza
Kolacja: Jajko na twardo, 100g sałatki jarzynowej z łyżeczką niskotłuszczowego majonezu, herbata; mleko przed snem.
WTOREK
Śniadanie: 100g chudego twarożku ze szczypiorkiem i rzodkiewką, kromka chleba cienko posmarowana masłem, kawa z mlekiem.
Drugie śniadanie: Pomidor, kromka chrupkiego pieczywa cienko posmarowana masłem, jabłko.
Obiad: 200g duszonej bez tłuszczu polędwicy, ¾ szklanki gotowanej fasolki szparagowej, dwa ziemniaki posypane natką.
Podwieczorek: Szklanka musu z jabłek bez cukru.
Kolacja: 100g gotowanej chudej ryby, kilka liści sałaty, herbata ziołowa; sok pomidorowy przed snem.
ŚRODA
Śniadanie: Jajecznica z dwóch jajek ze szczypiorkiem, usmażona na 1/3 łyżeczki masła, kromka chleba, herbata z mlekiem.
Drugie śniadanie: Sałatka z pół szklanki ugotowanego ryżu i tej samej ilości ugotowanej czerwonej fasoli, do tego łyżeczka soku winegret.
Obiad: Bukiet warzyw, 50g szynki podsmażanej na pół łyżki oleju.
Podwieczorek: Budyń z owocami lub kisiel.
Kolacja: 80g chudej kiełbasy drobiowej, dwie kromki chrupkiego pieczywa cienko posmarowane masłem; sok owocowy przed snem.
CZWARTEK
Śniadanie: 100g homogenizowanego twarożku, kromka chleba cienko posmarowana masłem, kawa lub herbata z mlekiem.
Drugie śniadanie: Gruszka lub dwie marchewki.
Obiad: 200g chudego pieczonego schabu, dwa ziemniaki, zielona sałata z łyżeczką sosu winegret.
Podwieczorek: Naleśnik z jabłkiem.
Kolacja: 50g żółtego sera, 100g sałatki jarzynowej z łyżeczką niskotłuszczowego majonezu, kromka chleba; mleko przed snem.
PIĄTEK
Śniadanie: Dwie małe parówki na gorąco, kromka chleba, kawa lub herbata z mlekiem.
Drugie śniadanie: Pomidor, kromka pieczywa chrupkiego cienko posmarowanego masłem, jabłko.
Obiad: 200g gotowanej, duszonej lub grillowanej ryby morskiej, surówka z 3/4 szklanki kiszonej kapusty, dwa ziemniaki.
Podwieczorek: Grejpfrut lub pieczone jabłko.
Kolacja: Omlet z jednego jajka i zblanszowanych brokułów, plasterek żółtego sera; sok owocowy albo mleko przed snem.
SOBOTA
Śniadanie: 50g polędwicy lub szynki, kromka chleba, kilka liści sałaty, kawa lub herbata z mlekiem.
Drugie śniadanie: Kromka chleba cienko posmarowana masłem, łyżka niskosłodzonego dżemu, kiwi.
Obiad: Filiżanka czystego czerwonego barszczu, dwa naleśniki z mielonym mięsem z indyka, sałata z łyżeczką sosu winegret.
Podwieczorek: Galaretka owocowa.
Kolacja: 100g wędzonej ryby, dwie kromki chleba cienko posmarowane masłem, herbata; jabłko przed snem.
NIEDZIELA
Śniadanie: 50g twarożku ze szczypiorkiem i rzodkiewką, plasterek chudej szynki, kromka chleba, kawa zbożowa.
Drugie śniadanie: Jajko na twardo z łyżeczką niskotłuszczowego majonezu i szczypiorkiem, kromka chleba, pół melona.
Obiad: 200g pieczonego kurczaka bez skórki z ziołami, dwie łyżki ryżu, pomidor.
Podwieczorek: Krem z jogurtu z owocami (ubić opakowanie jogurtu naturalnego, dodać dwie łyżki rozmrożonych owoców, schłodzić).
Kolacja: 40g makaronu zapiekanego ze szklanką zblanszowanych brokułów, herbata; dwie mandarynki przed snem.
Źródło: "Jestem"