Składniki:
- marchewka 1 szt.
- pietruszka mała 1 szt
- plaster selera 1
- cytryna 1 szt
- mąka 1 łyżka
- mleko 1 szzklanka
- olej słonecznikowy 1 łyżka
- sól, cukier do smaku
- drobno posiekana pietruszka 1 łyżka
Wykonanie:
Warzywa umyć, obrać, opłukać, rozdrobnić, zalać gorącą wodą, ugotować, wywar odcedzić. Z mąki, oleju i mleka sporządzić zawiesinę, wlać do wrzącej zupy, mieszając zagotować, dodać sok z cytryny, przyprawy do smaku. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką. Podawać z ryżem lub grzankami. Do zupy można dodać niewielką ilość otartej skórki z cytryny, uprzednio umytej i sparzonej wrzącą wodą
Dane dla jednej porcji:
Kalorie: 85 kcal
Białko: 3 g
Tłuszcze: 4 g