Składniki (na 12 średnich kotlecików):
- mięso mielone z indyka 800 g(ok. 128 x 8 = ok. 1023 kcal)
- ogórek konserwowy 3 szt(ok. 15 kcal x 3 = 45 kcal)
- marchewka 200 gram (ok. 24 kcal x 2 = 48 kcal)
- groszek 100 gram ( 94 kcal )
- masło roślinne, np. DELMA do kanapek 1 łyżka (ok. 40 kcal)
- przyprawy (ziarenka smaku, pieprz,oregano,zioła prowansalskie)
Przygotowanie:
- Ugotować marchewkę i groszek ( pokrojone w kosteczki )
- Pokroić na kostki ogórki konserwowe
- Do mięsa mielonego dodać ugotowaną marchewkę z groszkiem , pokrojone ogórki konserwowe , przyprawy i dobrze całość wymieszać .
- Z wymieszanego mięsa formujemy kotleciki (na grubość ok. 2,5 cm) i posypujemy je oregano
- Rozgrzewamy patelnię z 1 łyżką DELMY
- Wkładamy na rozgrzaną patelnię kotleciki (na mały ogień )
- Po ok. 4 minutach na patelnię dolewamy ok. 1/3 szklanki wody i niech się nam to dusi.
- Kotlety smażymy - dusimy po obu stronach. Gdy woda wyparuje to dolewmy nowej aż nam się usmażą.
Kaloryczność 1 kotleta ok. 105 kcal