Żywienie dojelitowe jest to żywienie przez przewód pokarmowy, podczas którego niezbędne substancje podawane są inną drogą niż doustna. Chory otrzymuje potrzebne substancje poprzez sondę dożołądkową lub przetokę odżywczą bezpośrednio do żołądka, dwunastnicy lub jelita cienkiego. Jeżeli lekarz opiekujący się pacjentem w szpitalu uzna, że dłuższa hospitalizacja nie jest konieczna i stan zdrowia pozwala na wypisanie do domu, kieruje wówczas chorego na podstawie skierowania do placówki, która zapewnia fachową pomoc w zakresie żywienia dojelitowego. Placówka ta dostarcza do domu pacjenta bezpłatnie sprzęt oraz preparaty odżywcze. Zarówno chory, jaki i opiekunowie są odpowiednio przeszkoleni do opieki i pozostają w stałym kontakcie telefonicznym z lekarzem prowadzącym, świadczenie obejmuje również domowe wizyty kontrolne lekarza, w czasie których dokonywana jest ocena stanu odżywienia. Co pewien czas chory zgłasza się do placówki realizującej świadczenie w celu wykonania specjalistycznych badań.
Dzięki żywieniu dojelitowemu i pozajelitowemu nie skazujemy swoich bliskich na powolne umieranie.
Zebrał w pigułkęMariusz Nawojski